• Naslov
 • Kategorije
 • Ponudba
  Ponudba:

  Vina: RENSKI RIZLING eko polsladko, RENSKI RIZLING eko polsuho, SREBRNA MEDALJA Vino SLOVENIJA, KERNER eko polsladko, RUMENI MUŠKAT eko polsladko, LAŠKI RIZLING eko sladko, pozna trgatev, SAUVIGNON eko suho, ŠAMPION Vino SLOVENIJA

  EKO 100% BUČNO OLJE
  EKO BUČNA SEMENA
  EKO JABOLČNI SOK iz starih sort jabolk
  EKO JABOLČNI KIS iz starih sort jabolk
  EKO BIOGETA - domača vegeta

  Žita: EKO AJDOVA KAŠA, EKO PROSENA KAŠA, EKO PROSENA KAŠA, EKO PŠENIČNA BELA MOKA, EKO PŠENIČNA POLBELA MOKA, EKO PIRA ZRNJE

 • Photos
 • Opis

  Ekološka kmetija Valentan leži v idilični vinogradniški vasici Vodole pri Malečniku. Obdelujemo 20 ha površin na ekološki način, od tega nekaj manj kot 4 hektarje vinogradov. Na kmetiji delata 2 generaciji, pridružila pa se nam je že tretja, saj naš leto in pol star Filip zelo rad pomaga pri opravilih. Še posebej rad vozi traktor. S kmetijo se preživljamo, saj nam je osnovna dejavnost in poklic.

  Naša kmetija je podvržena strogi ekološki kontroli s strani Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru za ekološko pridelavo. Vsak pridelek in izdelek z naše kmetije je sinonim za kakovost, prežet z ljubeznijo in hvaležnostjo do narave in ljudi. Trudimo se, da pridelujemo zdravo ekološko hrano in ohranjamo naravo.

  Na naši kmetiji pridelujemo na ekološki način grozdje za vino, sadje, zelenjavo in žita. V visokodebelnem travniškem sadovnjaku pridelamo jabolka starih sort (bobovec, krivopecelj, mošancelj, carjevič),  iz katerih stiskamo odličen naraven jabolčni sok. Pri nas zorijo še češnje, hruške, slive in grozdje. Vsako leto pridelamo tudi oljne buče, katerih semena posušimo in stisnemo lastno 100% bučno olje vrhunske kvalitete. Od buč pridelujemo še hokaido in muškatne buče. Od žit pridelujemo piro, pšenico, rž, ajdo, koruzo, proso, konopljo in jih predelamo v različne moke, zdrob in kašo.

   

  Posebnost naše kmetije so konji, pasme Haflinger, za katere pravijo, da so zlati konji z zlatim srcem. S svojo lepoto in dobrodušnostjo očarajo prav vsakogar.

   

  TURISTIČNA KMETIJA S TRADICIJO

   

  Že od leta 1993 vam na vinotoču postrežemo z odlično štajersko kulinariko. Pri nas boste uživali ob odličnih vinih z domačim narezkom, s sezonsko zelenjavo in zdravimi namazi ter sveže pečenim kruhom. Za sladke trenutke vam pripravimo skutino ali orehovo gibanico. Vse, kar vam nudimo, pridelamo sami z vso skrbnostjo in po tradicionalnih postopkih. Z veseljem vas popeljemo tudi po naši stari vinski kleti in vam ob vodeni degustaciji predstavimo vina ob izbranem prigrizku.

   

   

   

  EKO VINA VALENTAN

  Dolgoletna družinska tradicija, izjemne vinogradniške lege, vrhunska kakovost, ljubezen do vinogradništva ter ekološka pridelava so sinonim za vina Valentan. Ker želimo varovati naravo in ohranjati zdravje vseh nas, naše zemlje ter okolja, vinograde obdelujemo po strogih ekoloških smernicah. To pomeni, da pri pridelavi ne uporabljamo umetnih gnojil, sintetičnih pesticidov za zaščito rastlin in herbicidov proti travi. Prav tako ne uporabljamo insekticidov proti žuželkam, ampak varujemo čebele in vse ostale koristne žuželke v vinogradu. Biodiverziteta našega vinograda je zelo pestra. Ob sprehodu po vinogradu boste srečali pikapolonice, metulje vseh vrst, čebele in ptice. Koristne žuželke, ki pomagajo vzdrževati red nad škodljivci, privabljamo v vinograd tudi s setvijo cvetočih rastlin, metuljnic, ajde in facelije v medvrstne prostore. Tako naši vinogradi niso več monokultura, ampak z obdelavo tal in setvijo izboljšujemo strukturo tal, zmanjšujemo zbitost in jih naravno gnojimo.

  Trto krepimo in spodbujamo njeno lastno odpornost z naravnimi pripravki kot so rjave alge, kisle gline, ekstrakt komarčka in preslice. Pridelek grozdja je majhen, vendar izredno kakovosten. Na trto pridelamo povprečno 1kg grozdja. Za primerjavo je povprečje v konvencionalni pridelavi na Štajerskem 2 – 3 kg na trto, odvisno tudi od sorte.

  Za pridelavo vina delo poteka neprestano celo leto, vsa leta. V vinogradu začnemo januarja z rezjo trte, nato sledi popravilo armature, napenjanje žic, menjavanje lesenih strebrov. Marca se povežejo šparoni. Nato trta začne odganjati ter cveteti. Sledijo tako imenovana zelena dela, kjer se mladike skrbno namešča med žice, odstranjuje odvečne poganjke. To se dela od maja do avgusta, ko se še odstranjuje liste ob grozdju. Namen vsega tega je, da je listna stena dobro prezračena in grozdje osončeno. S tem najbolj varujemo trto in grozdje pred boleznimi.

  Poleg ročnega dela se opravljajo še mulčenje trave, košnja okrog trt, škropljenja, rahljanje zemlje, ročna setev ter seveda najpomembnejša od vseh opravil – trgatev. Riziko vsakega leta pa je vremenski vpliv. Ujme, pozebe, toča, veliko dežja, to so dogodki, ki so nepredvidljivi in lahko odvzamejo celoleten trud v zelo kratkem času. Družina lahko ostane brez prihodkov tudi naslednje leto, ko ne bo imela tržnega pridelka vina.

   

  Grozdje ročno potrgamo, ko je le to popolnoma dozorelo. Dozorevanje se spremlja z meritvami sladkorja, kislin in pH-ja. Takoj po trgatvi se grozdje tudi nežno predela – spreša s tlačno stiskalnico. Predelamo samo zdravo grozdje, ki ga po potrebi očistimo in odstranimo slabe jagode. Tako zagotovimo maksimalno kakovost grozdja za predelavo in s tem zmanjšamo potrebo po enoloških dodatkih v vino. Seveda pa s tem še zmanjšamo pridelek in količino končnega proizvoda. Po trgatvi in stiskanju grozdja pa se začne celoletno delo v kleti s spremljanjem mošta in vina s pokušnjami in meritvami, pretoki, čiščenjem posode ter kleti,  polnitvami v steklenice ter pripravo vin za prodajo.

   

  Za bolj bogata in krepka vina nekatere sorte grozdja tudi maceriramo od nekaj ur do nekaj dni. S pecljalnikom se jagode grozdja ločijo od pecljev in se v posebnih kadeh macerirajo. Kožica grozdne jagode namreč vsebuje veliko zdravju koristnih snovi, ki jih z maceracijo izlužimo in ohranimo v soku. Predvsem so pomembni antioksidanti in mnogo finih živih droži – kvasovk, ki so prisotne na kožici grozdnih jagod ter povzročijo naravno vrenje in spreminjajo sok v vino.

   

  Po nežnem stiskanju grozdja se grozdni sok ohladi in v roku 48 ur pretoči. Tako steče vrenje oz. fermentacija le čistega grozdnega soka brez usedline. S tem dosežemo kasneje v vinu bolj čiste arome, izboljšata se okus in vonj.

   

  Tako v vinogradu kot v kleti se držimo načela manj je več. Cilj je ohraniti vse koristne in bogate snovi iz grozdja in jih izraziti v posebnih vinih. Zato lahko rečemo, da naša vina vsebujejo več zdravju koristnih snovi in manj zdravju škodljivih snovi kot običajna konvencionalno pridelana vina. V grozdju in vinu so namreč z raziskavami dokazali prisotnost ostankov pesticidov.

   

  Vina v kleti donegujemo po ekoloških smernicah, z manj dodanega žvepla in brez umetnih dodatkov. Marsikdo ne ve, da se za pridelavo vina lahko uporablja mnogo tehnoloških postopkov in enoloških sredstev – dodatkov za izboljšanje, popravljanje vina. Med njimi so tudi takšna, ki so v preteklosti že bila prepovedana za uporabo zaradi potencialne kancerogenosti, sedaj pa se ponovno lahko uporabljajo v omejenih količinah.

   

  V naših ekološko pridelanih vinih boste odkrivali zgodbe mineralnosti zemlje, trte, ki vsako leto rojeva novo življenje, grozdja, ki je zorelo v soncu in se lesketalo v jutranji rosi, dežja, ki prinaša s seboj življenje ter delo naših pridnih rok, ki so vse leto skrbno negovale to dragoceno rastlino.

   

  Vsak, ki kupi slovensko ekološko vino, se naj zaveda, da s tem podpira ekološko vinogradništvo (v Sloveniji samo 2,5 % ekoloških vinogradov), varuje okolje in naravo, saj je konvencionalno vinogradništvo ena izmed najbolj obremenjujočih kmetijskih dejavnosti za ekosistem, omogoča preživetje slovenskih ekoloških kmetij, ohranja in povečuje delovna mesta na podeželju, s tem vpliva na obdelanost krajine, na pridelavo slovenske hrane, varuje pitno vodo, ki je zelo onesnažena s herbicidi proti travi, dušikovimi gnojili – nitrati in nitriti, pesticidi vseh vrst. Vse to konča na naših krožnikih in kozarcih tako ali drugače. Zato premislimo pred nakupom izdelkov in odštejmo raje kakšen evro več za izdelke, ki so trajnostno pridelani in v katerih živijo duša, trud, skrb in veselje do dela.

  Vsak pridelek in izdelek z naše ekološke kmetije Valentan je sinonim za kakovost, prežet z ljubeznijo in hvaležnostjo do narave in ljudi. Hvala za vaše zaupanje in hvala, ker cenite naš trud, da pridelujemo zdravo ekološko hrano in ohranjamo naravo za vse generacije, ki še prihajajo. Vaša Metka in Simon Valentan

 • Ocene

  Podaj oceno

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Oceni to Kmetija (povprečno):